Een uitvaartverzekering verzekert de kosten van een uitvaart, of het nu gaat om een begrafenis of een crematie. Aantrekkelijk is dat u zelf vooraf kunt bepalen hoe u uw uitvaart wilt laten verlopen, zonder dat u uw nabestaanden daarmee belast.

Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

Er zijn twee hoofdvormen van een begrafenisverzekering:

 • uitvaartverzekering in geld (kapitaalverzekering); uw familie krijgt een vergoeding uitgekeerd en kan zelf de begrafenis of crematie regelen. Hiermee heeft u de vrijheid om zelf te bepalen hoe uw begrafenis wordt opgezet en plaatsvindt.
 • uitvaartverzekering in natura; de begrafenis of crematie wordt door de verzekeraar geregeld. Daarbij is uiteraard als belangrijk voordeel dat alle lasten uit handen worden genomen. Op zo’n zwaar emotioneel moment kan dit goed uitkomen voor uw nabestaanden.

  Is een uitvaartverzekering nodig?

  Is het nodig om een verzekering voor uw uitvaart of begrafenis af te sluiten? Het is maar net hoeveel zekerheid u wenst. Als u zeker wilt zijn dat uw nabestaanden en dierbaren geen gedoe hebben, kan het raadzaam zijn om dit vooraf geregeld te hebben. Echter, er zijn uiteraard ook kosten gemoeid met deze verzekering. U kunt er ook voor kiezen om zelf het benodigde geld te sparen. Zo gaan er geen kosten vanaf, en bent u vrij om dit precies te doen zoals u zelf wilt. Nadeel van zelf sparen is natuurlijk wel dat het geld doorgaans niet apart wordt gezet voor deze besteding.

  Is vergelijken of overstappen aan te raden?

  Tegenwoordig kunnen consumenten gemiddeld tussen de 3.000 euro en 5.000 euro besparen op hun lopende uitvaartverzekering (!). Dit komt onder meer door het in 2013 in werking getreden provisieverbod. Ook zijn de tarieven inmiddels aangepast aan de toegenomen levensverwachtingen. U kunt bij diverse vergelijkingswebsites deze verzekeringsvorm vergelijken op voorwaarden en op premie. Vergelijk uitvaartverzekeringen en vindt de goedkoopste uitvaartverzekeraar.

  Meer weten? Kijk dan bijvoorbeeld eens op Uitvaartverzekeraarvergelijken.nl.